Smarta Hem – framtiden är här!
PUBLICERAD 5/6/2021

Smarta Hem – framtiden är här!

Bygg & renovera

Av: Christian Körner

En kaffekokare som går igång när väckarklockan ringer samtidigt som gardinerna dras upp. Det kan låta som science fiction, men trenden med smarta hem är här för att stanna. Och hela härligheten kan skötas med mobilen.

De senaste åren har smarta och interaktiva hem varit på tapeten. Och tillverkarna tar fram alltmer produkter för den som vill ligga i framkant.

Numera är det enkelt att byta färgtemperatur på belysningen och slå på värmen i sommarstugan dagen innan man ens är där. Mobilappar och webbläsare har blivit fjärrkontrollerna för våra hem.

Parallellt med smarta hem-trenden har IOT-trenden (Internet of Things) också ökat. Allt mer av vår hemelektronik går att koppla upp mot internet. Och därmed kan apparaterna kommunicera med varandra.

Men det är först nu det smarta hemmet börjar bli smart på riktigt. Att det går att sätta på javan med mobilen gör ju inte kaffekokaren intelligent. Men den blir en del av en interaktiv helhet om den integreras med resten av hushållets apparater. Och då kan man alltså dra igång morgonbestyren utan att göra ett jota. Det sköter sig liksom självt och hemelektroniken blir mer än summan av sina delar.

Kommunikationssätt

Om du vill skaffa ett smart hem finns det lite att tänka på. För att prylarna ska lira med varandra måste de ju kunna kommunicera. Men det är inte mer än en googling bort. Sätten som har blivit väletablerade på den nordiska marknaden är 433 MHz (klassiska fjärrströmbrytare), Z-wave, Zigbee, wifi och Bluetooth LE. Det är bara att välja det system som passar just dig bäst!

Dela på Facebook : Smarta Hem – framtiden är här!
Dela på Twitter : Smarta Hem – framtiden är här!
Dela på Linkedin : Smarta Hem – framtiden är här!