Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi
PUBLICERAD 24/8/2021

Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi

Ekonomi & juridik I takt med att hemmen blir mer och mer tekniksmarta använder vi också mer el. Inte bara när det gäller våra vitvaror, utan också köksassistenter, robotgräsklippare, spabad, automatiska persienner, högtalare, säkerhetskameror, larm, bevattningssystem och dörrklockor. Men vad gör tekniken egentligen för skillnad i plånboken och hur kan vi tänka mer klimatsmart?

Hur mycket en pryl kostar i drift beror givetvis dels på hur energisnål den är, dels vad du har för elpris. Varje pryl kostar kanske inte så mycket i drift, men det kan ändå löna sig att tänka på eleffektiviteten redan innan du gör ditt köp – för att välja en modell som ger minst avtryck på både miljö och elräkning. 

Kostnad för de vanligaste prylarna

Vad kostar det då att ha till exempel en robotgräsklippare på tomten? Det beror givetvis på hur stor din gräsmatta är, priset i ditt elavtal med mera, men om vi räknar med att den laddar cirka 3 gånger per dag i maj till september kostar den cirka 40 öre per dag. Det blir 2,80 per vecka och 62 kronor för hela säsongen i eldrift – vilket kanske inte låter mycket. Men lägg sedan till en tv med 24 tums plasma som står standby i 21 timmar tillsammans med tre timmar tv-tittande varje dag och kostar ca 492 kr per år med genomsnittligt pris, en dator som står påslagen två timmar per dygn vilket blir 137 kr om året (och för många av oss mycket mer än så). Kanske lägger du till det ett härligt spabad som vanligtvis drar mellan 3 000 – 4 000 kwh per år i elförbrukning om du badar ett par gånger i veckan i ca 38 grader celsius och landar på en årskostnad på cirka fem tusen kronor. 

Använd elsmarta produkter

Många vitvaror kommer med en energimärkning, men även när det gäller annan teknik kan det vara värt att ta reda på hur effektiva de är redan innan du köper dem. Jämför inte bara gamla elektriska apparater med nya, utan även nya modeller med varandra för att se vilken du ska välja. Det kan vara stor skillnad.

Bara att prata på

Så mobilen då – vad kostar den att ladda? Faktiskt inte mer än cirka 10-20 kronor årligen. Ändå finns det många tips om att ladda effektivt, som att till exempel ha den i flygplansläge vid laddning, eftersom det går snabbare. Men kort sagt är det sällan i mobil och dator den stora elkostnaden ligger.

Spara på elen – och på miljön

Även om uppvärmning och vitvaror fortfarande är det som drar mest el i hemmet, finns det kronor att spara genom att tänka klimatsmart även när det gäller hemelektroniken. Det beprövade tipset om att stänga av allt som står i standby läge är värt att damma av – eftersom de kan dra så mycket som hela 630-700 kronor om året. Onödiga pengar som går att ha mycket roligare för.

Vill du bli ännu mer energi- och klimatsmart?

Många kommuner har energi- och klimatrådgivare som står till tjänst helt gratis. Titta in på just din kommuns hemsida så får du hjälp hur just du ska få ett energismartare hem. Klimatrådgivaren hjälper dig också att gå över till mer förnybar energi, genom att titta på de alternativ som finns för just ditt boende.

 

Källa: Ecster, Aftonbladet, Vi i villa, MacWorld, TelgeEnergi
 

Dela på Facebook : Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi
Dela på Twitter : Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi
Dela på Linkedin : Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi